Facebook oldalunk

A zenekar története

A zenekar 1972-ben kezdte meg működését Tóth Ferenc és Takács Lajos zeneiskolai tanárok kezdeményezésére, mint a Zeneiskola 20 fős fúvósegyüttese. A Dunakeszi Fúvószenekari Egyesület 1990-ben alakult meg azzal a céllal, hogy városuk és környéke zenei életét elősegítse, lehetőséget adjon a zeneiskola tanulóinak, hogy mind az alapképzés ideje alatt, mind annak befejeztével aktívan, rendszeresen és színvonalasan zenélhessenek.

Az együttes jelenleg 50 főből áll. A tagok szívesen muzsikálnak együtt, barátságok szövődtek, lelkiismeretesen és rendszeresen gyakorolnak és próbálnak. Ez a légkör és a szívesen vállalt „munka” biztosítja, hogy a fiatalok szabadidejüket magas szintű kulturális tevékenységgel töltsék. Az együttes erőpróbák – rendezvények, hangversenyek, belföldi és külföldi fellépések, zenekari táborok – mindinkább erősítik a zenekar összetartását, a tagok egymás közötti emberi kapcsolatainak alakulását, az előadásokkal szembeni művészi igényességüket. Az egyre gyarapodó létszámú zenekar, melynek tagjait már túlnyomórészt nagykorúak alkotják, a zeneiskola már nem tudta befogadni, így 2006 júniusában a Dunakeszi VOKE József Attila Művelődési Központban találtak új otthonra. 2006 szeptemberében az Egyesület közhasznúvá vált. Az Egyesület elnöke Nagy Károly, karmestere – 2017 óta – Szilágyi Szabolcs Balázs.

A zenekar eljutott Németországba, Olaszországba, Lengyelországba, Belgiumba, Dániába, Izraelbe, Romániába (Erdélybe) és Kínába.

Vendégül láttak zenekarokat Németországból, Olaszországból, Belgiumból, Dániából, Izraelből, Erdélyből, Spanyolországból, Svájcból, Japánból, Svédországból és az Egyesült Államokból.

1994 tavaszán a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 40 perces demo felvételt készítettek, 2000 januárjában, az egyesület megalakulásának 10. évfordulója alkalmából CD lemezt, mintegy összefoglalva a tíz év sikeres munkáját. A CD-t az élő koncertfelvétel és a versenyművek megszólaltatása teszi különlegessé. 2008 májusában készült el stúdió CD-jük, melyre az elmúlt 18 évből kerültek fel zeneszámok.

Az együttes repertoárja hagyományos és kortárs fúvószenekari darabokból, népszerű musical átiratokból és könnyűzenei számokból áll. Egyházi műsoraikat a helyi templomokban mutatják be. Térzenéiket nemzeti ünnepeinken és egyéb városi rendezvényeken adják, megalapozva a jó hangulatot. Nagy hangsúlyt fektetnek nemzeti zenekultúránk ápolására, annak hazai és külhoni terjesztésére.

Szinte a kezdetektől műsoron tartanak zenekari kíséretes szólódarabokat. Szólistáik voltak a zeneiskola tanárai, később a zenekar kiemelkedő képességű tagjai, és az út a hivatásos szólistákig, művészekig vezetett.

Az együtt végzett munkák sikerei.