Facebook oldalunk

Karmester

A Dunakeszi Fúvószenekari Egyesület karmesteri tisztjét a zenekar egykori tagja, Szilágyi Szabolcs Balázs tölti be. Szabolcs jelenleg főállásban a Magyar Állami Operaház kottatári szakreferense és a Dunakeszi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar karmestere is.

 

– Klarinét szakon Takács Lajos növendéke voltam, és 1995-ben, másodikosként kaptam egy felkérő levelet, hogy szeretettel várnak zenekari próbára – emlékezett a karmester.
– Nagy megtiszteltetés volt ez számomra, s főleg az, hogy ezután öt évig tagja lehettem az együttesnek és a basszusklarinéttól az első klarinét szólamig végig muzsikálhattam a ranglétrát. Ezt követően öt évig a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközép iskolába jártam, majd a Liszt Ferenc Zeneművészei Egyetemen végeztem klarinéttanár, kamaraművészként. Tanulmányaim végeztével a dunakeszi zeneiskola tanára lettem, ahol hamarosan az ifjúsági fúvószenekar és az újonnan alakult ifjúsági szimfonikus zenekar munkáját segíthettem, először közreműködőként, majd művészeti vezetőként. Időközben, 2014-ben, a Koncertfúvósok felkérésére vendég karmesterként három számot vezényelhettem a tavaszi hangversenyükön.

Azóta sokszor láthatta őt a városi közönség dirigálni az együttest.

– Szeretnénk új tagokkal bővíteni a zenekart. Mindig adódik egy fúvószenekar életében, hogy a fluktuáció következtében bizonyos hangszerekből kevesebb van. Szerencsére a városban erős a vonzereje az együttesnek, így ma már tagjaink között köszönthetünk jelenlegi, és volt zeneiskolás növendékeket, valamint Vácról is vannak fiatal muzsikusaink. Szakmai szempontból ez azért is jó, mert beülve az idősebb zenészek közé, a fiatalok tapasztalatokat szereznek, ez bátorságot is ad a színpadi szerepléshez. Az életkori megoszlást tekintve az általános iskolásoktól a családanyák-családapákon keresztül a nyugdíjasokig terjed a skála. És ami a legfontosabb: nagyon jó, szinte családias és igazán inspiráló a légkör, s ezt már akkor tapasztalhattam, amikor tagja lettem az együttesnek – folytatta a visszaemlékezést.

Szabolcs 2022 májusában szerzett fúvóskarnagyi oklevelet a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán. Diplomakoncertjét a zenekarral adta a Dunakeszi VOKE József Attila Művelődési Központban.

– Ma már fővárosi lakos vagyok, de húsz évig éltem itt, viszont mai napig elkötelezve érzem magam Dunakeszi iránt. A zeneiskolában annak idején volt tanárom, Takács Lajos bácsi helyét vettem át, most pedig az előző karmester, Tóth Feri bácsi utódja lehetek. Ez egy nehéz feladat, de felemelő érzés, hogy ily módon folytathatom elődeim színvonalas munkáját.